Prowadząc kwiaciarnię musimy inwestować nie tylko w zakup kwiatów. W dobrej kwiaciarni niezbędne są również zielone dodatki, które są niezbędne do wykonywania bukietów, wieńców i kompozycji roślinnych.
W chwili obecnej wybór tych dodatków jest zaskakująco duży. Na jakie więc dodatki warto się zdecydować?
Liście
Floryści bardzo chętnie sięgają po liście różnych roślin. Do tych, które są dodawane bardzo często do wielu kompozycji należą liście kordyliny krzewiastej. Jest to roślina, która w środowisku naturalnym występuje w krajach tropikalnych. Główne obszary jej występowania to Australia i południowe rejony Azji. Jej liście są stosunkowo wąskie i długie. Są miękkie, można je więc łatwo formować. Jest kilka odmian kordyliny krzewiastej, każda z nich ma liście w innym kolorze. Niektóre odmiany mają liście w kolorze ciemnej zieleni, które dodatkowo pokrywają kremowe lub jasnożółte pasy. To bogactwo kolorów sprawiło, że liście te są tak chętnie wykorzystywane przez florystów. Wykonywanie wielu kompozycji jest możliwe dzięki liściom aspidistrii. Jest to roślina, która rośnie w Chinach. Jej liście mają lancetowaty kształt, są mocne i długie. Intensywna, bardzo ciemna i głęboka zieleń liści sprawia, że aspidistra sprawdza się w bukietach i wiązankach z bardzo różnych kwiatów.
Wypełniacze bukietów
Kolejne bardzo chętnie stosowane jako wypełniacze bukietów i wiązanek są liście funkii. Te bardzo duże liście wyróżniają się przede wszystkim swoją ciemnozieloną barwą. Uroku dodają im jasnokremowe obwódki. Niewielkie liście epipremnum to z kolei dodatek do małych bukietów i wiązanek. Są sztywne i na tyle intensywnie błyszczące, że zbędne jest sięganie po nabłyszczacze do liści. Do kompozycji funeralnych często używane są liście sagowca japońskiego. Jego liście są długie i lśniące. Dodają one urody wiązankom wykonywanym na te smutne okazje. Floryści wykorzystują o wiele więcej zielonych dodatków. Nie wszystka zieleń dekoracyjna pochodzi z egzotycznych krajów. Wykorzystywane są także rośliny rosnące w Polsce, na przykład liście orzecha włoskiego.
Be the first to reply