Lista tak zwanej superżywności staje się coraz dłuższa. Produkty te opóźniają proces starzenia się, wzmacniają odporność i chronią przed zachorowaniem na nadciśnienie, alergię, cukrzycę, choroby nowotworowe. Spora część tych produktów to egzotyczne ziarenka, owoce i warzywa. Są więc bardzo drogie. Jest jednak mnóstwo polskich produktów, które mają podobny (często bardziej nawet bogaty) skład, a kosztują o wiele mniej. Wprowadzajmy więc do swoich posiłków nasze produkty.
Aronia
Można nią zastąpić stosowaną w medycynie ajuwerdyjskiej amlę. Amla znana także pod nazwą agrest indyjski zawiera mnóstwo polifenoli i innych substancji przeciwutleniających. Amla działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Możemy ją zastąpić naszą aronią. Dzięki dużej zawartości witamin A, C i E, biofalwonoidów i minerałów aronia zapobiega miażdżycy. Zawarta w nich rutyna wzmacnia działanie witaminy C, a więc aronia wspiera również nasz układ odpornościowy. Chroni również oczy i obniża ciśnienie krwi.
Siemię lniane
Zdrowotnym hitem są nasiona chia czyli tak zwanej szałwii hiszpańskiej. Obfitują one w kwasy omega-3. Zawierają także więcej błonnika niż siemię lniane, ale zatrzymują wodę w organizmie, co nie jest już korzystne dla naszego zdrowia. Jeżeli chodzi i zawartość kwasów omega-3 to siemię lniane ma ich o wiele więcej niż nasiona chia. Do tego na korzyść siemienia przemawia to, że występują one we właściwych proporcjach w stosunku do kwasów omega-6. Plusem siemienia jest również duża zawartość witaminy E i cynku. Zawiera ono więcej niż nasiona chia lignan. Dzięki temu siemię lniane zmniejsza ryzyko zachorowania na raka hormonopochodnego: macicy, jajnika albo piersi.
Natka pietruszki
Chętnie sięgamy po bogate w witaminy A, E, z grupy B, wapń, potas, selen, fosfor, żelazo i białko algi morskie: spirulinę i chlorellę. Obniżają one poziom złego cholesterolu i cukru, działają antynowotworowo i antywirusowo. Ale bardzo podobnie działa natka pietruszki, szpinak i brokuły. Korzyść, którą odniesiemy wprowadzając je do jadłospis będzie taka sama.
Be the first to reply