Decyzję o otworzeniu własnej restauracji podejmuje w naszym kraju coraz więcej osób. O tym, czy odniesie ona sukces decyduje wiele czynników. Największy wpływ mają oczywiście umiejętności szefa kuchni i jakość obsługi kelnerskiej. Nie mniej ważnym elementem wpływającym na sukces restauracji jest jej wyposażenie. Jakie elementy wyposażenia powinny znaleźć się w restauracyjnej kuchni, a jakie na sali dla gości?
Sprzęty w kuchni
Wybierając kuchenne sprzęty należy mieć na uwadze przede wszystkim charakter restauracji i rodzaj dań, które będą w niej serwowane. Restauracja z obsługą kelnerską musi zostać wyposażona w inne sprzęty niż restauracja, w której obsługi kelnerskiej nie będzie. W przypadku restauracji z obsługą kelnerską na wyposażeniu kuchni nie może zabraknąć różnej wielkości i rodzaju patelni, frytownic i gazowych lub elektrycznych kuchni. W małej i w dużej restauracji bardzo przydatnym urządzeniem jest piec konwekcyjno-parowy. Jeżeli decydujemy się na otworzenie restauracji, w której nie będzie obsługi kelnerskiej, niezbędnym sprzętem na sali dla gości jest lada chłodnicza. Profesjonalne urządzenia kuchenne mają różną wydajność. Dobiera się je uwzględniając wielkość restauracji. Duża restauracja potrzebuje bardzo wydajnych urządzeń, gdyż tylko takie pozwolą na przygotowanie wielu potraw jednocześnie w stosunkowo szybkim czasie.
Wyposażenie sali dla gości
Niezależnie od tego, czy w restauracji goście są obsługiwani przez kelnerów, czy jest to restauracja samoobsługowa, podstawowe wyposażenie to stoły i krzesła. Muszą one być nie tylko wygodne, ale także pochodzić z jednego zestawu. Kolejnym elementem wyposażenia sali dla gości jest zastawa. Nie może być ona wyszczerbiona. Wyposażając restaurację w zastawę lepiej jest więc zakupić nową, a nie używaną. Również nowe powinny być sztućce. Kolejna kwestia to obrusy na stołach. Białe obrusy sprawdzają się w eleganckich restauracjach. Niezależnie od tego, jaki kolor obrusów zostanie wybrany, zawsze muszą być czyste i starannie wyprasowane.
Be the first to reply