Pojawiła się w Polsce chwilę przed upadkiem PRL i stanowiła powiew zachodniego stylu życia. Dziś w każdym mieście znajdziemy restauracje, których flagowym daniem jest pizza. Kraków, Gdańsk, Poznań, w większości dużych miast pizzerie serwują nam gorącą i najczęściej smakowitą pizzę.
Prawdziwa pizza to dla większości z nas po prostu Włoska pizza. Przyrządza się ją z mąki, wody, drożdży, oliwy i sosu pomidorowego. Wydawać by się zatem mogło, że pizzy po prostu nie sposób zepsuć. Jednak bez zachowania właściwych proporcji i tego, co wyróżnia kuchnię włoską, czyli umiarze, tworzącym doskonały balans smaków, i szacunku do każdego użytego składnika, nie zrobimy dobrej włoskiej pizzy.
Najważniejszym elementem prawdziwej włoskiej pizzy wcale nie jest bogactwo dodatków. To cechuje pizze w stylu amerykańskim. Tajemnica tkwi w cieście. Musi być ono delikatne, doskonale rozrobione, wypieczone i odpowiednio wyrośnięte. Od niego zależy smak tego pozornie prostego dania. Powinno być przygotowywane z wyczuciem i przy użyciu najlepszych składników. Jeśli chcemy naprawdę poczuć smak włoskiej pizzy, to musimy wiedzieć, że jest ona odmienna od tej, do której zostaliśmy przyzwyczajeni. Pizze serwowane we włoskich restauracjach jako jedno z dań tradycyjnej uczty daleko odbiegają od tych znanych nam z reklam. Nie skosztujemy tutaj puszystego placka hojnie oblanego sosem i wypełnionego najprzeróżniejszymi dodatkami oraz słabej jakości serem. Można wyróżnić dwa sposoby na pizzę. Jeden z nich to klasyczna pizza napoletana, w której spód jest równocześnie chrupiący i rozpływający się w ustach. Propozycja z Neapolu ma mieć dobrze wyrośnięte brzegi z dużą ilością przypieczonych pęcherzyków powietrza oraz nieco bardziej miękki środek. Zupełnie inaczej wygląda pizza romana. W Rzymie serwuje się cieniutką, chrupką pizzę o delikatnym, mocno rozciągniętym spodzie. Za jego jakość odpowiada mąka. Bardzo ważnym aspektem wykonania dobrej pizzy jest dobór dodatków. Tych nie powinno być więcej niż trzy. Najczęściej stosowane są pomidory, oregano oraz oliwa lub ser.
Sprawdź więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny
Be the first to reply