Na otwarcie własnej restauracji decyduje się coraz więcej osób. Jednym z pierwszych wyzwań, z którymi muszą się zmierzyć jest wybranie kuchni. Czy warto zainteresować się kuchnią tajską? Czym charakteryzują się dania typowe dla kuchni tajskiej?
Potrawy przyrządzane przez tajskich kucharzy smakosze uważają za wyjątkowo smaczne. Kuchnia tajska jest zdrowa, pachnąca aromatem wielu przypraw i bardzo kolorowa. Można w niej dostrzec wpływy innych kuchni. Wiele potraw inspirowanych jest tradycyjnymi daniami kuchni chińskiej. Ulubionymi dodatkami tajskich kucharzy są mleczko kokosowe i trawa cytrynowa. Sporą liczbę dań przygotowuje się smażąc składniki w głębokim tłuszczu. Na kuchnię tajską wpływ wywarła także kuchnia hinduska oraz europejskie: portugalska i hiszpańska.
Kuchnia regionalna
Trudno jest mówić o jednej kuchni tajskiej, gdyż w poszczególnych regionach kraju dania przygotowywane są z trochę innych składników. Północ kraju słynie przede wszystkim z potraw na bazie wieprzowiny. Chętnie w tej części Tajlandii kucharze używają także kapusty. Rzadko w restauracjach położonych na północy kraju podawane są dania z owoców morza. Przemierzając Tajlandię w kierunku na wschód można zauważyć, że kuchnia staje się coraz bardziej urozmaicona, pojawia się coraz większa liczba składników. Chętnie wykorzystywaną przyprawą jest chili;dania są ostre w smaku. Jednym z dań, które koniecznie trzeba spróbować na południ kraju są żabie udka w towarzystwie pikantnego sosu. W tej części kraju do smażenia potraw używa się oleju kokosowego; nie brakuje potraw przygotowanych z ryb i owców morza, bardzo chętnie kucharze sięgają po mleczko kokosowe. Niezależnie od tego, w której części Tajlandii odwiedzimy restaurację, zawsze spotkamy się z dodatkiem w postaci ryżu. Na talerzach najczęściej pojawia się aromatyczny i delikatny ryż jaśminowy.
Jakie dania serwować?
W menu restauracji z kuchnią tajską nie może zabraknąć Pad thai i zupy Tom yum o ostro-kwaśnym smaku, którą podaje się z dodatkiem krewetek.
Be the first to reply