Kuchnia włoska jest oparta w dużej mierze na prostych daniach. Do często używanych składników należą pomidory i oliwa. Wśród dań, które kojarzą się z kuchnią włoską ważne miejsce zajmuje pizza. Danie to można zjeść w wielu restauracjach w naszym kraju.
Kilka słów o rodowodzie pizzy
Płaskie chlebki posypane ziołami i posmarowane oliwą z dodatkiem utartego czosnku przed naszą erą były pożywieniem ubogich mieszkańców Grecji. Z czasem dotarły one do Rzymu. Z ojczyznę pizzy uznany został jednak Neapol. To w tym mieście wzbogacono płaskie placki o pomidory. Dzisiaj pomidory lub sos pomidorowy to podstawowe składniki pizzy. Pizza jest popularna na całym świecie, sprzedają się ją w ulicznych budkach z jedzeniem, pizzeriach, restauracjach. Można kupić także mrożoną pizzę niemal w każdym sklepie spożywczym. Sposób przyrządzania, składniki i wygląd pizzy bardzo mocno różnią się w poszczególnych regionach Włoch. W Neapolu i okolicach przyrządza się pizzę na puszystym i miękkim cieście.
Jaką pizzę zamawiamy najczęściej?
Włoska pizza w odróżnieniu od polskiej ma na wierzchu 3-4 składniki. Amatorzy pizzy w Polsce bardzo chętnie zamawiają Margheritę. Tę pizzę po raz pierwszy upieczono z okazji wizyty w Neapolu królowej Małgorzaty. Na wierzchu pizzy kucharz ułożył: plastry pomidorów, sera mozzarella i listki bazylii. W restauracjach chętnie zamawianym rodzajem pizzy jest marinara. Pizza po marynarsku zawiera tylko pomidory, czosnek, bazylię i oregano. Pizza Margherita i marinara to dwie najbardziej klasyczne odmiany włoskiej pizzy. Polacy chętnie zamawiają w restauracjach pizze, które mają więcej dodatków. Najczęściej na wierzchu pizzy układane są: pieczarki, szynka lub kiełbasa (czasem kawałki kurczaka), papryka.
Pizza należy do dań bardzo lubianych przez Polaków. W restauracjach chętnie zamawiamy nie tylko typowo włoską pizzę na wierzchu, której znajduje się maksymalnie 4 składniki, ale także jej bardziej bogate wersje. Jedni zamawiają pizzę na grubym, inni na cienkim cieście. Pizza jest daniem, które może mieć mnóstwo wariantów.
Be the first to reply