Początków pizzy można upatrywać w jedzonych już w starożytności płaskich chlebkach z czosnkiem, ziołami i oliwą. Chlebki te z czasem dotarły do Włoch. Na południu włoskiego buta zaczęto piec je z dodatkiem drożdży; dlatego tamtejsza pizza przygotowywana jest na grubszym cieście. Pizzę na takim grubszym cieście preferują także Polacy, w wielu restauracjach przygotowywana jest także taka właśnie pizza. Oczywiście w wielu restauracjach klienci mogą wybierać pomiędzy pizzą na cienkim i na grubym cieście.
Klasyczne rodzaje pizzy, które Polacy chętnie zamawiają w restauracjach
Listę najbardziej popularnych rodzajów pizzy nie tylko w Polsce otwiera margherita. To bardzo proste danie, jak głosi opowiadana w Neapolu legenda, zostało przygotowane po raz pierwszy przez Raffaele Esposito w 1889 roku z okazji wizyty króla Humberta I i jego żony Małgorzaty. Esposito przygotował pizzę z bardzo prostych składników: pomidorów, mozzarelli i bazylii. To produkty w kolorach włoskiej flagi. Pizza zasmakowała królowej, zachwycony pochwałami kucharz nazwał danie jej imieniem. W wielu restauracjach prawdziwie neapolitańską pizzę przygotowuje się ze składników sprowadzonych z Włoch. Są to więc pomidory San Marzano i mozzarella Bufala. Polacy bardzo chętnie zamawiają również pizzę capricciosa. Jedni mówią na tę pizzę kapryśna, inni nazywają ją po prostu capri. Capricciosa składa się z szynki, pieczarek, karczochów, oliwek, sera, bazylii oraz dwóch rodzajów sera: mozzarelli i parmezanu. W regionie Lacjum oraz w Rzymie można zjeść pizzę Quatro Stagioni. Pizza ta widnieje także w karcie wielu restauracji w Polsce. Do przygotowania tej pizzy najczęściej używane są takie same składniki, jak na capricciosę. Ale jest jedna różnica: Quatro Stagioni dzieli się na 4 części, na każdej znajdą się inne dodatki.
Dodatki na pizzę
Mogą być bardzo różne. Na wierzchu można ułożyć sardele, pieczarki, owoce morza, warzywa. Pizza nie zawsze też składa się z sosu pomidorowego. W pizzy bianca sosu nie ma w ogóle albo zamiast pomidorowego ciasto smaruje się biały sosem beszamelowym.
Be the first to reply