Pizza neapolitańska – podstawowe informacje

Pizza neapolitańska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw, która cieszy się popularnością na całym świecie. Co warte podkreślenia – jeszcze w XVII wieku w Neapolu i jego okolicach pizza była daniem najuboższych. Jednak jej wyjątkowy smak sprawił, iż szybko przekroczyła granice ubogich dzielnic, miasta, a potem całego kraju. Dzisiaj popularna neapolitana cieszy się wielkim uznaniem, a od 2009 roku jest zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. W praktyce oznacza to, iż musi być wyrabiana według ściśle określonej receptury i z zastosowaniem odpowiednich produktów.

Składniki

Pizza neapolitańska jest okrągła, a jej średnica wynosi od 32 do 35 centymetrów. Jej cechą charakterystyczną jest ciasto – cienkie (nieprzekraczające 4 milimetrów), puszyste,, lekko przypieczone i elastyczne (dające się łatwo złożyć). Na cieście układa się podstawowe składniki – soczyste pomidory, kremowy ser mozzarella i świeże liście bazylii. Wśród dodatków należy wymienić oliwę z oliwek, czosnek oraz oregano. Tak skomponowana potrawa charakteryzuje się intensywnym aromatem i niezapomnianym smakiem.

Ciasto

Popularna neapolitana to szczególna pizza. Białystok, Suwałki czy Łomża – wszędzie tam jest wytwarzana w ten sam sposób. Ciasto do pizzy wymaga specjalnego przygotowania – po wyrobieniu wyrasta przez co najmniej 8 godzin, a następnie jest porcjowane na kulki o wadze około 250 gram. Formowanie odpowiednich placków musi odbywać się ręcznie, przy użyciu specjalnej techniki, która pozwala na wypchnięcia powietrza ze środka ciasta do jego brzegów. Takie ugniatanie sprawia, iż brzegi cista są wyrośnięte i bardzo puszyste.

Wypiekanie

Wypiekanie pizzy neapolitańskiej (bez względu na to, czy ma to miejsce we Włoszech czy w innym kraju) odbywa się w ściśle określony sposób. Należy to czynić w piecu z cegły, w temperaturze 485 stopni Celsjusza. Jak podkreślają wszyscy mistrzowie pizzy – nie wolno przekraczać ściśle określonego czasu wypiekania, który wynosi zaledwie od 60 do 90 sekund. Tylko ten sposób przygotowywania pizzy zapewni jej odpowiedni smak i aromat.

Znana na całym świecie neapolitanka to smaczna i niezwykle aromatyczna pizza. Białystok – pomimo odległego położenia od Italii – także zaprasza swoich gości na skosztowanie tej niezwykłej potrawy.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz