Otwierając własną restaurację musimy podjąć wiele kluczowych decyzji, w tym także zdecydować o tym, jakie wyposażenie znajdzie się w kuchni. Nowoczesne restauracyjne kuchnie coraz częściej wyposażane są w piece konwekcyjno-parowe. Czy warto kupić taki piec wiedząc, że jest to urządzenie bardzo drogie?
W każdej restauracyjnej kuchni w jednym czasie trzeba przygotować potrawy duszone, gotowane, smażone, czy pieczone. Do tego potraw tych trzeba przygotować co najmniej kilkanaście. Wymaga to od kucharzy dobrego rozplanowania poszczególnych czynności. Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie wielofunkcyjne, które ułatwia pracę kucharzy. Jednocześnie mogą oni przygotować różne dania, a czas ich przygotowania ulega skróceniu. Jest to z korzyścią także do gości, którzy krócej czekają na zamówione przez siebie dania.
Potrawy, które można przygotować w piecu konwekcyjno-parowym
Piec konwekcyjno-parowy umożliwia pieczenie mięs i ciast, przygotowywanie potraw na parze, smażenie mięs w panierce, grillowanie. W piecu konwekcyjno-parowym można także przygotować mięso wieprzowe metodą pulled pork oraz wołowinę pulled beef. Piec konwekcyjno-parowy może posłużyć także do rozmrażania produktów. Możliwości wykorzystania piec są więc wszechstronne, dzięki niemu można zmniejszyć ilość niezbędnych w kuchni sprzętów. W piecu konwekcyjno-parowym kucharz może jednocześnie przygotowywać różnorodne dania nie bojąc się, że zmieni się zapach poszczególnych dań. Przygotowując jednocześnie dania rybne i mięsne może być pewny, że każde z nich będzie miało charakterystyczny dla siebie aromat. Potraw przyrządzanych w piecu konwekcyjno-parowym nie trzeba stale pilnować. Korzystając z niego oszczędzamy czas i pieniądze – spada i to dość znacznie zużycie wody i energii.
Jaki model pieca kupić?
W sklepach dostępne są różne modele pieców konwekcyjno-parowych, które sprawdzają się w małych, jak i w dużych restauracjach. W tych pierwszych sprawdzą się modele mało zaawansowane, w tych drugich lepsze będą piece, które mają szeroki wybór funkcji dodatkowych i są sterowane elektronicznie.
Be the first to reply