Obecnie każdy pracodawca, który zatrudnia w swojej firmie pracowników fizycznych zobowiązany jest do zapewniania im odpowiedniego posiłku. Mimo, że wielu pracodawców tego nie przestrzega to w przypadku kontroli mogą spotkać się oni z bardzo poważnymi konsekwencjami oraz karami.
Ustawa ta wspiera przede wszystkim pracowników, którzy bardzo często byli wykorzystywani i nie mogli zrobić sobie przerwy na posiłek. Dzięki temu przepisowi każdy z nich ma natomiast dostarczony posiłek.
Jak powinien wyglądać posiłek?
Posiłki profilaktyczne powinny składać się z jednego dania i zawierać wszystkie potrzebne wartości odżywcze. Priorytetem jest to aby pracownik dostarczył do swojego organizmu wszystkie wartości pozwalające mu na dalsze wykonywanie pracy. Dodatkowo do posiłku powinien być dostarczony również napój. Ten najczęściej to jednak zwykła woda i w praktycznie wszystkich firmach dostęp do niej jest nieograniczony dla wszystkich pracowników. Posiłki nadal jednak nie są bardzo popularne. Dlatego też warto się o nie upomnieć.
Kiedy przysługuje posiłek?
Pracodawca zgodnie z ustawą ma obowiązek zapewnić posiłek gdy pracownik pracuje na zewnątrz i panuje temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza bądź ponad 25 stopni. W takiej sytuacji organizm osoby pracującej na zewnątrz posiada znacznie większe zapotrzebowanie na kalorie i konieczne jest ich systematyczne uzupełnianie aby nie mieć kompletnie żadnych problemów zdrowotnych . O ile jeden dzień pracy w takich warunkach nie stanowi dla praktycznie nikogo żadnego problemu to stały system pracy w takich warunkach może być bardzo męczący dla organizmu i może skończyć się nawet poważnymi kłopotami zdrowotnymi.
Brak posiłku
Pracodawca może również nie dostarczać samemu posiłków ale na przykład umożliwić pracownikom zamówienie do firmy jedzenia z zewnętrznej firmy. To jest chyba najczęściej stosowane rozwiązanie ponieważ odciąża pracodawcę z kolejnego obowiązku oraz pracownicy mogą samodzielnie wybrać sobie jakie jedzenie chcą zamówić.
Be the first to reply