Pomysłów na prowadzenie własnego biznesu jest bardzo wiele. Bardzo wiele osób decyduje się na otwarcie własnej cukierni. Na rynku usług cukierniczych panuje jednak spora konkurencja. Z drugiej jednak strony amatorów dobrych słodyczy też jest całkiem sporo, mamy więc szansę na dużą liczbę klientów.
O czym jednak musimy pamiętać, aby nasz biznes odniósł sukces?
Lokalizacja
To bardzo istotny punkt, który musimy uwzględnić. Kiepskim pomysłem jest otwieranie cukierni w sąsiedztwie dużych sieci handlowych, w których można kupić ciasta i inne słodkości w bardzo niskich cenach. Jaka jest jakość oferowanych przez nie słodkości dla wielu klientów jest mniej istotne, pod uwagę większość bierze tylko i wyłącznie cenę. Dobrą lokalizacją na pewno będzie bliskie sąsiedztwo szkół, zakładów pracy i dużych osiedli mieszkaniowych. Wybierając taką lokalizację możemy liczyć, że zawsze znajdzie się klient, który chętnie kupi smaczny pączek lub kawałek makowca.
Profil działalności
Podejmując decyzję o założeniu cukierni musimy się zastanowić nad tym, co zamierzamy zaoferować swoim przyszłym klientom. O sukcesie naszego przedsięwzięcia na pewno zadecyduje wysoka jakość oferowanych produktów. Warto pomyśleć o konkretnej specjalizacji, na przykład o pieczeniu tortów. Ale możemy też piec najlepsze w okolicy makowce, szarlotki lub drożdżówki. Na pewno zdobędziemy więcej klientów, jeśli zaoferujemy produkty, których nie ma u konkurencji.
Koszty
Założenie cukierni wiąże się z koniecznością zakupu odpowiedniego wyposażenia, które nie jest tanie. Musimy pamiętać, że czekają nas bardzo duże koszty. Będziemy potrzebować piekarników, regałów i lad chłodniczych. Trzeba też spełnić wymagania stawiane przez sanepid. Wyposażenie i sprzęt może nas kosztować nawet w granicach trzystu tysięcy złotych.
Zakup produktów
Koniecznie musimy zastanowić się, gdzie będziemy nabywali produkty, z których będziemy wypiekać ciasta. Nie zapominajmy, że tylko użycie produktów wysokiej jakości pozwoli nam zaoferować dobrej jakości ciasta.
Be the first to reply