Korzenie pizzy tkwią w starożytnej Grecji. Jednak dzisiaj jest to danie, które na całym świecie kojarzone jest z Włochami. Szczególnie danie to rozsławiła jedna wersja: pizza przygotowana dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej z pomidorami, serem mozzarella i bazylią.
Jaką pizzę chętnie zamawiamy?
Zanim zamówimy pizzę ze swoim ulubionymi dodatkami musimy zdecydować, jaki powinien być rodzaj ciasta. Nie prawda, że pizza koniecznie musi być na cienkim cieście. Na południu Włoch, a więc także w Neapolu, pizzę przygotowuje się na grubszym cieście niż w północnych regionach Włoch. Kiedy już zdecydujemy się na rodzaj ciasta, możemy wybierać dodatki. Te, które najlepiej nam odpowiadają to szynka, papryka, pieczarki. Warto wybrać też samemu rodzaj sera. Oczywiście w najlepszych restauracjach do pizzy używana jest oryginalna, sprowadzana z Włoch mozzarella. W polskich restauracjach jest ona jednak często zamieniana na inne sery; nie każdy z nich po zapieczeniu ciągnie się tak przyjemnie jak właśnie mozzarella. Wybór dodatków do pizzy w wielu restauracjach jest oczywiście bardziej bogaty. Dzięki temu możemy skomponować własne danie z dodatkami, które najlepiej nam smakują albo z tymi, których smak chcemy dopiero poznać.
Co jeszcze warto wiedzieć o pizzy?
Na początku wspomnieliśmy pizzę margheritę. To jedna z najstarszych rodzajów tego dania, starsze od niej są marinara i mastunicola. Najstarszy przysmak, który zrobił międzynarodową karierę może mieć mnóstwo wariantów. Każdy kucharz może stworzyć własną wersję pizzy; co więcej własną kompozycją może stworzyć każda osoba, która decyduje się wybrać własne dodatki z menu. Na drożdżowym placku mogą się bowiem znaleźć zarówno warzywa, grzyby, mięsa, wędliny jak i owoce. Oczywiście do pizzy Polacy zamówią również sos; najbardziej lubimy czosnkowy, dopiero na drugim miejscu jest sos pomidorowy.
Pizza tak w zasadzie jest bardzo prostym daniem. Sztuką przyrządzenia dobrej pizzy jest przede wszystkim używanie świeżych składników. Wtedy nawet najprostsze z nich zamienią pizzę w wykwintne danie.
Be the first to reply