Są pożywne i zdrowe. Gdy przed gotowaniem namoczymy je, nie tylko szybciej się ugotują, ale będą także lekkostrawne. Jakie warto gotować i dlaczego?
Fasola Jaś
Działa na organizm alkalizująco. Zapobiega zakrzepom, miażdżycy i nadciśnieniu. Zawiera fosfor, magnez, wapń, cynk i żelazo. Jest bogata także w witaminę A oraz z grupy B. Zawiera również lecytynę. Spośród innych gatunków fasoli zawiera najmniej tłuszczów. Fasola Jaś korzystnie wpływa na płuca i wątrobę, wzmacnia mózg i tkankę nerwową, poprawia koncentrację i zapobiega osteoporozie. Fasolę można dusić, gotować, dodawać do zup.
Bób
W medycynie ludowej wykorzystywany był przy biegunkach i do leczenia trudno gojących się ran. Dzisiaj wiemy, że bób odkwasza organizm. Pomaga kontrolować wagę, obniża poziom cukru we krwi. Może wchodzić w skład diety chroniącej przed rakiem jelita grubego. Jest źródłem białka, błonnika i soli mineralnych. Ugotowane ziarna bobu można jeść samodzielnie, dodawać do sałatek, robić purée albo zupę.
Groszek
Jest bogatym źródłem witaminy C i K oraz witamin z grupy B. Dostarcza także pierwiastków mineralnych i błonnika. Ułatwia trawienie, działa lekko przeczyszczająco, pomaga w schudnięciu. Wzmacnia żołądek, trzustkę i śledzionę. Chroni przed rakiem, poprawia wzrok, jest polecany w przypadku wykwitów skórnych, skurczów i obrzęków. Świeży jest lekkostrawny, może być dodawany do zup, sprawdzi się w sałatkach. Z suszonego można zrobić pastę, farsz lub zupę.
Soczewica
Zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, sole mineralne, błonnik i lekkostrawne białko. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na pracę nerek i przewodu pokarmowego. Z zielonej można robić sałatki i zupy. Czerwoną można dodawać do duszonych pikantnych zup, a z brązowej przygotowywać purée i farsze.
Soja
Jest bogata w zdrowe tłuszcze, ale przede wszystkim w wysokiej jakości białko. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca, wzmacnia trzustkę i śledzionę, zapobiega kamicy nerkowej, zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Be the first to reply