Otwierając restaurację należy nie tylko znaleźć dobrego szefa kuchni, opracować menu, ale także podjąć decyzję, jaki rodzaj serwisu dla niej wybrać. Jakie są rodzaje obsługi gości w restauracjach?
Style obsługiwania gości w restauracji można podzielić na:
– francuski;
– rosyjski;
– angielski;
– amerykański;
– szwedzki stół.
Styl francuski
To styl bardzo formalny, który wymaga zatrudnienia dużej liczby kelnerów o bardzo dużym doświadczeniu. Do obsługiwania gości przy jednym stoliku potrzeba aż dwóch kelnerów. Restauracja z taką obsługą musi mieć dużą powierzchnię, aby naprzeciwko stołu gości można było ustawić dodatkowy stół, na którym będą gotowane i przygotowywane do podania potrawy zamówione przez gości.
Styl rosyjski
Jest również zaliczany do stylu formalnego. W tym jednak przypadku zamówione dania są przygotowywane w kuchni. Kelnerzy podają je gościom na półmiskach. Nie wymaga zatrudniania dużej ilości personelu, jeden stolik obsługuje jeden kelner. Koniecznie jednak trzeba zakupić więcej przyborów kuchennych i półmisków.
Styl angielski
Z tym stylem obsługi w restauracjach spotkać się można stosunkowo rzadko. Ugotowane dania są rozkładane na półmiskach i roznoszone do stolików przez kelnerów. Półmisek podawany jest w pierwszej kolejności osobie, która siedzi u szczytu stołu lub gospodarzowi spotkania. To te osoby nakładają potrawy z półmisków na talerze, ale gościom podaje je kelner.
Styl amerykański
Najmniej formalny i najczęściej spotykany w restauracjach. Przygotowane przez szefa kuchni dania są przez niego porcjowane na talerze, a do stolików podają je kelnerzy.
Szwedzki stół
Inaczej bufet. W sali jadalnej ustawia się długie stoły, a następnie umieszcza się na nich przygotowane dania. Goście obsługują się sami. To typ obsługi, który najczęściej wybiera się przy okazji konferencji lub bankietów. W wielu restauracjach forma obsługi w postaci stołu szwedzkiego jest uzupełnieniem obsługi kelnerskiej. Tylko nieliczni restauratorzy decydują się obsługiwać swoich gości wyłącznie w ten sposób.
Be the first to reply