Pizzerie to niezwykle popularne lokale restauracyjne, w których pojawiają się klienci w bardzo różnym wieku. Decydując się na założenie pizzerii, należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniego pieca do pizzy. Stanowi on podstawę działania pizzerii – bez pieca trudno upiec pizzę. Na jaki piec postawić?
Wśród pieców do pieczenia pizzy wymienić należy piece:
– elektryczne;
– konwekcyjne;
– opalane drewnem;
– gazowe.
Piece elektryczne
Doskonale sprawdzają się zarówno w dużych pizzeriach, jak i niewielkich lokalach, w których pizza serwowana jest obok wielu innych dań. W sprzedaży dostępne są modele jedno- oraz dwukomorowe. To, na jaki się zdecydujemy uzależnione jest od wielkości pizzerii.
Piece konwekcyjne
To rodzaj pieców elektrycznych. Wykonuje się je w całości z trwałej stali nierdzewnej. Czas opiekania wynosi od dwóch do dwudziestu minut. W sprzedaży dostępne są – podobnie jak w przypadku klasycznych pieców elektrycznych – modele jedno-, dwu-, a nawet trzykomorowe.
Piece opalane drewnem
Na szczęście dla miłośników pizzy cieszą się one coraz większą popularnością. Pizza wypiekana w takim tradycyjnym piecu charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Jednocześnie należy podkreślić, że tego rodzaju piece doskonale prezentują się w lokalu, podkreślając jego klimat. Wypiekane pizzy w piecu opalanym drewnem może być prawdziwą atrakcją. Plusem takich pieców jest łatwość obsługi. Są one również ekonomiczne w użytkowaniu. W takim piecu można palić drewnem różnych gatunków. Najczęściej sięga się po dąb bądź grab. Jeśli do pieczenia dodamy tak aromatyczne drewno, jak to pozyskane z jałowca, pizza nabierze charakterystycznego aromatu. Plusem pieców opalanych drewnem jest krótszy w porównaniu z piecami elektrycznymi czas pieczenia. Oznacza to, że klienci na pizzę czekają krócej.
Piece gazowe
Idealnie sprawdzają się w dużych pizzeriach, które sprzedają pizzę nie tylko na miejscu, ale także na wynos.
Każdy, kto chce założyć pizzerię musi wybrać odpowiedni piec do pizzy. Trzeba pamiętać, że jest to jedna z poważniejszych decyzji, która bez wątpienia przełoży się na sukces bądź porażkę.
Be the first to reply