Prowadzenie restauracji to doskonały pomysł na własną firmę. W dobrych restauracjach klientów nie brakuje, a zyski są naprawdę niemałe. Trzeba jednak pamiętać, że absolutną podstawą jest dobrze ułożona karta menu. Kiedy jej zabraknie, nawet doskonały kucharz na niewiele się zda.
Pojawia się pytanie jak ułożyć kartę menu. O czym należy pamiętać, układając menu do swojej restauracji?
Ograniczona liczba
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że liczba dań powinna być ograniczona. Wielka karta sprawi, że serwowane dania nie będą świeże. Produkty i gotowe już potrawy trzeba będzie mrozić, co bez wątpienia nie jest tym, czego poszukują dzisiaj goście. Trzeba pamiętać, że potrawy, które były zamrożone nie smakują tak dobrze jak te przyrządzane bezpośrednio przed podaniem. W związku z tym karta powinna być krótka, ale jednocześnie musi być urozmaicona. W naszej restauracji mogą bowiem pojawić się goście z bardzo różnymi gustami kulinarnymi. Warto więc wprowadzić do karty dania odpowiednie dla miłośników mięsa, jak i tych, którzy preferują raczej warzywa. Uważa się, że idealna karta obejmuje maksymalnie osiemnaście pozycji. I to łącznie z przystawkami i deserem.
Karta menu
Układając kartę menu, koniecznie trzeba pamiętać o charakterze własnego lokalu. Zupełnie inne dania powinny znaleźć się w karcie restauracji mieszczącej się w nowoczesnym biurowcu w wielkim mieście, inne zaś wtedy, kiedy lokal mieści się w pochodzącym z XVIII wieku pałacu. Przy układaniu karty należy zastanowić się nad tym kto jest naszym potencjalnym klientem, czyli do kogo kierujemy swoje usługi. Pod uwagę należy brać możliwości finansowe swoich gości. Jeżeli nastawiamy się na klasę średnią, która w restauracji jada dość rzadko raczej nie należy wprowadzać do karty na przykład przegrzebek czy krewetek, a więc potraw naprawdę drogich. Przy układaniu karty powinien brać udział szef kuchni. Jest to ważna postać w restauracji, która zajmuje miejsce zaraz po właścicielu. Warto korzystać z jego wiedzy i doświadczenia. Dobrze ułożona karta menu to klucz do sukcesu każdej restauracji. Oczywiście nie można zapominać, że liczy się także talent kucharza oraz położenie lokalu.
Be the first to reply