Prowadzenie kwiaciarni wymaga wiele pracy. Każdy właściciel musi zadbać o to, aby w sprzedaży znajdowały się świeże kwiaty, z których zostaną przygotowane piękne kompozycje i bukiety. Stąd często zadawane pytanie: czy można przedłużyć trwałość ciętych kwiatów i zmniejszyć w ten sposób ponoszone straty?
Sposobów przedłużenia trwałości kwiatów jest kilka, jaki sposób wybieramy zależy od ich rodzaju.
Podcinamy łodygi
Po dowiezieniu kwiatów do kwiaciarni powinniśmy podciąć im łodygi. Trzeba to oczywiście zrobić we właściwy sposób. Do tej czynności konieczny jest ostry nożyk. Łodygi kwiatów podcinamy ukośnie, starając się zachować kąt czterdzieści pięć stopni. Takie podcięcie sprawi, że zwiększy się powierzchnia wchłaniania wody. Oprócz tego koniecznym zabiegiem jest usunięcie dolnych liści z łodygi. W ten sposób wstawiając kwiaty do wazonów napełnionych wodą unikniemy ich zamaczania. W ten sposób przedłużymy trwałość kwiatów, gdyż zostanie zahamowany proces gnicia liści.
Kwiaty z miękkimi łodygami, np. gerbery
W przypadku tego rodzaju kwiatów podcięcie łodyg to zbyt mało. W przypadku kwiatów z miękkimi łodygami musimy je zaparzyć. Na mniej więcej dziesięć sekund końcówki łodyg należy umieścić w gorącej, wręcz wrzącej, wodzie. W przypadku gerber zalecaną metodą przedłużanie ich trwałości jest wbicie w środek ich łodyg bardzo cienkiego drucika. Z drugiej strony taki drucik ułatwi nam ułożenie z tych kwiatów kompozycji lub bukietów.
Maki
Należą do kwiatów, które świetnie wyglądają w wielu kompozycjach florystycznych. Ale ich trwałość trwa bardzo krótko. Aby mogły zostać wykorzystane do bukietów, ich łodygi powinny zostać odpowiednio przygotowane. W łodygach maków znajduje się mleczko, aby zgęstniało i nie wypływało, warto opalić łodygi nad płomieniem. Powinno to trwać zaledwie chwilę. Opisane metody przedłużania trwałości ciętych kwiatów to nie jedyne metody, z których możemy skorzystać. Nie zapominajmy, że kwiaty dłużej będą świeże także wtedy, kiedy będą stały w świeżej, a więc często zmienianej wodzie.
Be the first to reply