Ci, którzy dysponują niemałymi pieniędzmi lub nie boją się zaciągnięcia niemałego często kredytu nieraz decydują się na założenie własnego biznesu, którym okazuje się być restauracja. To doskonały pomysł, który może zapewnić zysk na naprawdę wysokim poziomie.
Trzeba jednak pamiętać, że prowadzenie restauracji to również ogromny wysiłek. Zaczyna się on od zaprojektowania karty menu. Jak powinno wyglądać menu w restauracji?
Dobre menu
Bez wątpienia dobre menu musi być przede wszystkim przejrzyste. Jednocześnie powinno być schludne. Wszystkie pozycje znajdujące się w karcie dań muszą być w niej tak rozmieszczone, aby klient mógł bez trudu dokonać wyboru. To właśnie z tego powodu doskonale sprawdzającym się rozwiązaniem jest podział karty na kilka sekcji. Przydaje się stosowanie nagłówków, które rzucają się w oczy i sprawiają, że klient bez trudu może odnaleźć kolejne kategorie. Przy każdej potrawie powinna również znaleźć się krótka informacja na jej temat. Nie może zabraknąć także ceny. Wybierając czcionkę, która ma zostać napisane menu, należy pamiętać, że powinna ona być ładna, ale jednocześnie czytelna. Postawienie na tą zbyt ozdobną może sprawić, że klienci nie będą w stanie odczytać, co w karcie jest napisane. A to rodzić będzie duże problemy przy składaniu zamówienia. W efekcie klient może zrezygnować z usług naszej restauracji.
Twórz kartę
Tworząc kartę, trzeba pamiętać o zachowaniu określonej kolejności potraw. I tak wszystko to, co znajduje się w ofercie restauracji powinno być zgrupowane w następujące kategorie i zapisane w karcie w dokładnie takiej kolejności:
1. przekąski zimne ;
2. przekąski gorące ;
3. „Szef kuchni poleca”;
4. zupy ;
5. dania rybne ;
6. dania z mięsa (cielęcego, wieprzowego, wołowego, baraniego);
7. dania z drobiu;
8. dania z dziczyzny;
9. dania jarskie;
10. dodatki do dań głównych;
11. desery;
12. napoje gorące i chłodzące.
Przejrzysta, schludna i ułożona zgodnie z zasadami sztuki karta to absolutna podstawa działalności każdej restauracji. Nie powinien zapominać o tym żaden właściciel lokalu gastronomicznego.
Be the first to reply