Wśród osób zdecydowanych na otwarcie własnego biznesu sporą grupę stanowią osoby prowadzące własną restaurację. W założenie restauracji trzeba zainwestować spore pieniądze, a jej prowadzenie wiąże się z bardzo ciężką pracą.
Na odniesienie sukcesu duży wpływ ma lokalizacja restauracji, gotujący w niej szef kuchni oraz menu. Jak zaprojektować kartę, aby przyciągała ona gości samym swoim wyglądem?
Czytelne dla gości
Na pewno dobre menu to takie, które jest dla gościa przejrzyste i czytelne. Nie można zapomnieć także o tym, że musi być ono schludne. Wszystkie pozycje, które zostaną umieszczone w karcie dań powinny zostać tak umieszczone, aby klient nie miał problemów z wybraniem dania. Na pewno wybór ułatwi podział karty na kilka podrozdziałów. Każdy z nich powinien mieć rzucający się w oczy nagłówek, który ułatwi odnalezienie poszczególnych kategorii. Przy każdej pozycji w menu musi znaleźć się cena, a dobrym pomysłem jest zamieszczenie krótkiej informacji o potrawie. Kolejny krok to wybór czcionki, którą menu zostanie napisane. Możemy wybrać czcionkę ozdobną, ale jednocześnie taką, która będzie dla gości czytelna. Jeśli wybierzemy zbyt ozdobną klienci mogą mieć kłopoty z odszyfrowaniem treści menu. W efekcie trudno będzie im złożyć zamówienie. W sumie więc może to oznaczać, że zrezygnują ze zjedzenia posiłku w naszej restauracji.
Kolejność
Układając kartę trzeba mieć na uwadze zachowanie właściwej kolejności poszczególnych potraw. Każda z nich powinna zostać umieszczona we prawidłowej kategorii, a te z kolei powinny zostać zapisane zgodnie z taką kolejnością:
1.Zimne przekąski;
2.Gorące przekąski;
3.Szef kuchni poleca;
4.Zupy;
5.Dania z ryb;
6.Danie z mięsa (cielęcina, wieprzowina, wołowina, baranina);
7.Dania z drobiu;
8.Dania z dziczyzny;
9.dania jarskie;
10.Dodatki do głównych dań;
11.Desery;
12.Napoje gorące i zimne.
Schludna, przejrzysta, ułożona zgodnie z przedstawionym wzorem karta jest podstawą działalności każdej restauracji, która chce być uważana za dobrą. Powinni o tym pamiętać zwłaszcza początkujący restauratorzy.
Be the first to reply