Pizza to danie, które chętnie jedzą mieszkańcy każdego kraju na świecie. Danie to przynajmniej w Polsce najchętniej jadamy w restauracjach. Jakie rodzaje pizzy można w nich zjeść? Jakie dodatki należą do tych, które wybieramy najczęściej?
Pizza jest bardzo prostym daniem, którego smak może być za każdym razem zupełnie inny; wystarczy zmienić jeden lub kilka dodatków, aby każdego dnia zjeść inaczej smakującą pizzę. W restauracjach na terenie naszego kraju, które mają w karcie to włoskie dania bardzo chętnie zamawiana jest pizza margherita. To jedna z najstarszych, bardzo popularnych na całym świecie wariantów tego dania. Jego recepturę opracowano w Neapolu z okazji wizyty w tym mieście królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i jej małżonka. Margherita ma bardzo mało składników; na drożdżowym placku ułożone są tylko plastry mozzarelli i pomidorów, całość wieńczą listki bazylii. Bardzo prosta jest także pizza marinara, którą również można zamówić w wielu polskich restauracjach.
Bardzo popularna w polskich restauracjach jest pizza capricciosa w skrócie we Włoszech nazywana capri. Na wierzchu tej pizzy znajdują się: pomidory, szynka i pieczarki. Czasem dodawane są jeszcze oliwki. W menu większości restauracji, które podają pizzę jest również chętnie zamawiana przez Polaków pizza hawajska. Przepis na tę pizzę opracowano około 50 lat temu w Kanadzie. Pizza hawajska składa się z szynki i ananasów. Najmniej chętnych jest zawsze na pizzę wegetariańską. Rzadko także z menu wybieramy pizzę carbonarę; jeśli już to wersję tę zamawiają panowie. Jednym ze składników tej pizzy jest bowiem boczek. Panie, które zamawiają pizzę wolą raczej taką, której składniki są chude. Chętnie więc wybierają pizzę hawajską, capri albo z kurczakiem.
Pizza to danie wyjątkowo chętnie zamawiane przez Polaków w restauracjach. Jesteśmy ogromnymi amatorami tego dania. Niekoniecznie też wybieramy pizzę z małą ilością dodatków. Większość z nas zamawia też do pizzy sos czosnkowy. Bardzo rzadko pizzę pieczemy sami w domu.
Be the first to reply